Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

ΣΤΑΘΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ : Ο ζωγράφος του χαμηλόφωνου στοχασμού



Του Αλτάνιου Κλεισοβίτη*
 Αυτόν το μήνα συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ένας εκλεκτός καλλιτέχνης, ο ζωγράφος  Στάθης  Πετρόπουλος.
 Ένας καλλιτέχνης γνωστός κυρίως από τις εξαιρετικές απεικονίσεις εγκαταλειμμένων  προσόψεων σπιτιών με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που με την έντονη και χαρακτηριστική πινελιά του, κατόρθωνε να περισώζει την μορφή τους από την επιβολή του  χρόνου και του  ανθρώπου. 
 Σπίτια κλειστά και σιωπηλά, μέσα  σε έναν απέραντο χρωματιστό ουρανό, σπίτια που καθημερινά τα προσπερνάμε αδιάφορακαι που αυτά πεισματικά διατηρούν την αξιοπρέπειά τους και αντιστέκονται στο βιασμό που επιφέρει η ανάπτυξη της εποχής, ήταν απ’ τα αγαπημένα θέματα τού, σπάνιας ευαισθησίας και ρομαντισμού, ζωγραφικού ύφους του καλλιτέχνη. 
  Η ζωγραφική  του Πετρόπουλου χαρακτηρίστηκε ως χαμηλόφωνου στοχασμού, τα δε έργα του αποτελούν αφορμή για μια νοσταλγική ονειροπόληση. Έργα με ευαισθησία, τεχνική αρτιότητα και έντονο συναισθηματισμό. 
 Γεννημένος το 1944 στην Αθήνα, σπούδασε ζωγραφική με δάσκαλο  τον Παναγιώτη  Τέτση. Πραγματοποίησε 40 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ισάριθμες  ομαδικές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και  στην Αμερική.

 Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Πινακοθήκη Μυθήμνης, στην Πινακοθήκη smolian της  Βουλγαρίας, στο Μουσείο Βορρέ,  στο Μουσείο Κοτοπούλη, στις ιδιωτικές συλλογές  Α. Γαλούνη, Κ. Ιωαννίδη, Α. Βέργου καθώς και στη «Διέξοδο», όπου  το  μεν 2000 συμμετείχε στην  ομαδική έκθεση «Χρώματα στο  Κατώφλι του 2000» το δε 2001 πραγματοποίησε την ατομική του έκθεση "Εσωτερικά τοπία". 
   Ο Στάθης Πετρόπουλος έφυγε από τη ζωή το 2008.
    
*Ο Αλτάνιος Κλεισοβίτης είναι συλλέκτης
& ιστοριοδίφης θεμάτων της Ιερής Πόλης