Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Ο εξ Αιτωλικού Κωνσταντίνος Κτιστόπουλος - Η μεγάλη αποκάλυψη

Του Γιάννη Μπούλια *

      
      Συμπληρώνονται  66 χρόνια  από την ιστορική εκείνην ημέρα, 1η Ιουλίου  του  1952,  όταν η παγκόσμια  κοινή γνώμη γίνεται μάρτυρας καταπληκτικών εξελίξεων. Ένα μέγα και χρόνια  μυστήριο φτάνει στο τέλος του.
      Την ημέρα εκείνη,  ακούγεται  στο BBC  η είδηση  ότι έχει  αποκρυπτογραφηθεί η  Γραμμική Β,  γραφή προγενέστερη  της αλφαβητικής  χρησιμοποιούμενη στον  μυκηναϊκό  κόσμο. Ο Βρεττανοπολωνός Michael  Ventris,  ανακοίνωσε  την απόδειξη  περί της ελληνικότητας  της  - έως  τότε  μυστηριώδους – αυτής  γραφής,  προς συγκίνησιν  των φιλελλήνων  και απογοήτευσιν  των απανταχού  ανθελλήνων.

       Η πραγματικότητα, όμως, λέει  άλλα. Αρχικά  ο  Michael  Ventris  επίστευε  ότι η  γλώσσα της γραφής αυτής  ήταν  ετρουσκική. Και τότε βρέθηκε  ένας Έλληνας  μελετητής, ο Κωνσταντίνος  Κτιστόπουλος, από το Αιτωλικό Μεσολογγίου, ο  οποίος  του υπέδειξε  και απέδειξε  την ελληνικότητα  της γραφής,  αφήνοντας  άναυδους  τους έως  τότε ανυποψίαστους ειδικούς. Η οριστική παραδοχή  από τον  Ventris  της  ελληνικότητος  της Γραμμικής Β και κατά συνέπειαν  των  Μυκηναίων,  ανακοινώθηκε  τον χειμώνα του  1952-1953. 


       Για την ανάγνωση  και την επί το  ελληνικόν  ταυτοποίηση  της μυκηναϊκής  γραφής, με τον  Michael  Ventris  συνεργάστηκαν  επίσης ο  Βρεττανός  John  Chadwick, η Αμερικανίδα Alice Kober κ.α. Όλοι τους έτυχαν  υψηλών  διακρίσεων  και μεγάλων τιμών, εκτός  από τον Κωνσταντίνο  Κτιστόπουλο ! Το Ελληνικό  Κράτος άφησε  τον Έλληνα σοφό όχι μόνο  αγνοημένο  και περιφρονημένο, αλλά  και απροστάτευτον, αφού  επί τόσες  δεκαετίες  επιτρέπει  σε ξενομανείς  καθηγητές  ελληνικών πανεπιστημίων να υμνολογούν διαφόρους  αλλοδαπούς  ερευνητές  ενώ παράλληλα υποτιμούν έναν Κωνσταντίνο Κτιστόπουλο. Δεν μας εκπλήσσει  το φαινόμενο,  αφού το  διεθνές  αλλά και  το ελληνικό Κατεστημένο έχει αδικήσει  πολλούς Έλληνες  πρωτοπόρους  των επιστημών. Παραδείγματα  οι Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής (επιστήμων,  χάριν στον οποίον έδρεψε  δάφνες ο Αϊνστάιν), Παύλος Σαντορίνης (εφευρέτης  του ραντάρ), Ζαχαρίας  Ιωαννίδης (τηλεσκόπιο) κ.α.  πολλοί
       Αφού λοιπόν το Κεντρικό Κράτος αδιαφόρησε, μήπως οι Τοπικοί Άρχοντες,  σε ένδειξη ελάχιστης   ευγνωμοσύνης  προς  τον μέγιστο αυτόν επιστήμονα της αποκρυπτογράφησης  θα πρέπει να τον τιμήσουν  στον γενέθλιο τόπο του  με τον επιβαλλόμενο, για την περίσταση,  τρόπο ?

* Ο Γιάννης Μπούλιας  είναι  μεταφραστής