Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΟΜΠΟΛΑΣ - Ο δημιουργός έργων τέχνης από αλάτι

 

 


Του Αλτάνιου Κλεισοβίτη*

Αν στην εξέλιξη  κάθε ανθρώπου ο τόπος  και ο περίγυρος μέσα στον οποίο γεννιέται και μεγαλώνει  ασκεί  επιρροή,  στον  καλλιτέχνη  έχει  κυρίαρχη θέση.   

Ο  ζωγράφος και πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας  Βαγγέλης Ρόμπολας που γεννήθηκε στην Κατοχή Μεσολογγίου και  από το 2010 είναι ο εικαστικός επιμελητής της «Διεξόδου»,  είχε την μεγάλη τύχη να μεγαλώσει και να ζει σε ένα τόπο με τοπίο πραγματικά ποιητικό. 

 

Πάντα κοντά στη θάλασσα – είτε από την πλευρά του Ιονίου δίπλα στο οποίο γεννήθηκε, είτε απ΄ τη μοναδική σε ομορφιά λιμνοθάλασσα όπου από πολλά χρόνια ζει και εργάζεται. Έτσι μαγεύτηκε  από τη γοητεία του τόπου  και ποτίστηκε απ΄ την αρμύρα του.

Με αυτά τα στοιχεία,  μεταπλασμένα απ΄ την ευαισθησία  της ψυχής του,   άρχισε να δημιουργεί  και τα εικαστικά του τα έργα. Έργα που εκπέμπουν ομορφιά. 

Και η ομορφιά  αυτή  ενισχύεται  από το γεγονός ότι ο ίδιος δεν περιαυτολογεί, δεν φωνασκεί και πρωτίστως δεν θορυβεί.  Παραμένει σιωπηλός και αφήνει το έργο του να μιλήσει.

Ένα έργο πολύτιμο, συναρπαστικό και πρωτότυπο αφού είναι ο μοναδικός ίσως καλλιτέχνης που πήρε όχι μόνο την έμπνευση αλλά και τα υλικά για εκφραστεί από τον ίδιο του τον τόπο.

Το Μεσολόγγι δηλαδή, η μεγαλύτερη αλατούπολη της χώρας και απ΄ τις μεγαλύτερες του κόσμου, η πόλη που οριοθετείται και περιβάλλεται από πυραμίδες αλατιού,  αντί για χρώματα, μάρμαρο ή λέξεις,  του έδωσε για να εκφραστεί το αλάτι.

Το κατάλευκο και πλυμένο, το σκουρόχρωμο και άπλυτο, το χοντρό και  ακατέργαστο – μια ολόκληρη φυσική γκάμα που ο Βαγγέλης με την μαεστρία της τέχνης του κατορθώνει να το μετατρέπει σε αστραφτερούς λεωφόρους  εισφέροντάς μας παράλληλα  και  τις εξαιρετικές εικαστικές  προτάσεις του.

 

*Ο Αλτάνιος Κλεισοβίτης είναι συλλέκτης και ιστοριοδίφης θεμάτων που σχετίζονται με την Ιερή Πόλη.