Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Η τελευταία πράξη του Μεγάλου Χαλασμού


 Επίσκοπος Ιωσήφ Ρωγών 

Της Βάσως Μπίσσα - Σταφυλάκη*
 Γεννήθηκε στα Αμπελάκια  της Θεσσαλίας  το 1776. Ακολούθησε το ιερατικό στάδιο,  αφού μαθήτευσε  στη Σχολή  Κούμα της  Τσαριτσάνης. Χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης  απ’ τον Επίσκοπο Άρτης Πορφύριο και αργότερα  βοηθός Επίσκοπος του Πορφυρίου  με τον τίτλο του «Ρωγών και Κοζύλης». Τον Ιούλιο  του 1822 ακολούθησε στο Μεσολόγγι τον Μητροπολίτη Πορφύριο και όταν αυτός έφυγε για το Ναύπλιο ως αντιπρόσωπος του Μεσολογγίου στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση, ο Πορφύριος   ανέλαβε  μητροπολιτικά καθήκοντα διαμένοντας    δίπλα στο σημερινό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα σ΄έναν «πενιχρό οικίσκο»  που σωζόταν μέχρι  τις αρχές του 20ου αιώνα.
          Ο Ιωσήφ των  Ρωγών,  ο Αρχιερεύς  όπως τον αποκαλούσαν, μυημένος  απ’ την αρχή της Επανάστασης  στην Φιλική Εταιρεία  και «πρώτος  τη τάξει» Φιλικός  στο Μεσολόγγι  κατέστη κυρίαρχη μορφή στα γεγονότα της δεύτερης μεγάλης πολιορκίας. Με εξαιρετικό θάρρος, κρατώντας  στο ένα χέρι το Σταυρό και στο άλλο το  Καρυοφύλλι γύριζε  από προμαχώνα σε προμαχώνα ευλογώντας και ενθαρρύνοντας  τους μαχητές.  Πρώτος και καλύτερος  κουβαλούσε   χώμα και πέτρες  για τις επισκευές  των οχυρωμάτων, παροτρύνοντας  και όλους τους άλλους κληρικούς να τον μιμηθούν. Εκτελούσε με πίστη και αφοσίωση τα  ιερά του καθήκοντα  και προσέφερε  αγάπη και  παρηγοριά σε όλο το ποίμνιό του.
          Διέθετε κύρος και έχαιρε μεγάλου  σεβασμού  απ’ όλους τους οπλαρχηγούς και λάβαινε  μέρος στα συμβούλιά τους. Ήταν απ’ τους συντάκτες της ιστορικής απόφασης για την Έξοδο,  αφού απέτρεψε πρώτα την φρικτή πρόταση  για θανάτωση των αμάχων απ’ τους ίδιους. 


Την παραμονή της μεγάλης μέρας  μαζί με άλλους ιερείς  εξομολόγησε  και κοινώνησε  τους πολεμιστές και τους κατοίκους της πόλης. Στην Έξοδο ακολούθησε το σώμα του Νότη Μπότσαρη αλλά  όταν ακούστηκε η φωνή «πίσω, πίσω» επέστρεψε στην πόλη  και μαζί με τριάντα Μεσολογγίτες κλείστηκε στον Ανεμόμυλο, που ήταν σε νησάκι στη νότια παραλία,  και αντιστάθηκαν  επί δύο μέρες. Την Μεγάλη  Δευτέρα, 12 Απριλίου  1826, έβαλε φωτιά στην πυρίτιδα που υπήρχε στον Μύλο  και τον ανατίναξε . Δυστυχώς βαριά τραυματισμένος έπεσε  στα χέρια των εισβολέων που στη συνέχεια τον απαγχόνισαν. 
* Η Βάσω Μπίσσα - Σταφυλάκη (1939-2018) ήταν μαθηματικός